Logo Hockey Connect geel oranje

Felice Albers kan weer genieten tijdens het EK

53143032217_1f3b7e9359_5k

Vlak voor het EK Hockey liet hockeyster Felice Albers weten dat zij een lastig jaar achter de rug had. Nadat de speelster van Oranje was uitgeroepen tot FIH wereldspeelster van het jaar, kende zij moeite met het verwachtingspatroon om constant op hoog niveau te blijven presteren. Het EK Hockey afgelopen week in Mönchengladbach was het eerste toernooi waar zij deze druk van zich af kon spelen. 

Met een miniem verschil tot de nummer twee Maria Granatto werd Felice Albers in oktober 2022 benoemd tot FIH wereldspeelster van het jaar. Ze beleefde dat jaar een geweldig WK. De spits was in die finale onder andere het eindstation van een fantastische Oranje-aanval. Via Jansen, de Goede en Moes belandde de bal bij de op snelheid gebrachte Albers. Beheersd schoot zij de bal in de goal. Oranje werd wereldkampioen. 

Veel druk

XXL Nutrition

,,Ik ben na de benoeming tot wereldspeelster van het jaar door een pittige fase gegaan’’, geeft Albers toe. ,,Als je bij het Nederlands elftal komt en je doet het heel goed, is dat één. Dat je daarna wordt uitgeroepen tot beste speelster van de wereld is nog weer een stap verder. Ik legde mezelf heel veel druk op. Het is niet zo dat na die benoeming iemand naar me is toegekomen en heeft gezegd: ‘Jij bent de beste speelster van de wereld, dus bewijs het maar’. Maar voor mezelf had ik wel het gevoel dat ik het nu moest laten zien. Ergens vond ik dat als ik dat topniveau kon bereiken, ik daar constant aan moest voldoen. Alleen gaat dat niet. We zijn allemaal mensen.” 

Felice Albers kende lastig jaar, maar kon weer genieten tijdens het EK Hockey (foto: Roel Ubels)

Leren omgaan

Albers worstelde met dat gevoel. De aanvalster zocht hulp en vond deze ook. Uiteindelijk zorgde het ervoor dat zij leerde omgaan met de extra druk die de titel haar bezorgde. ,,Ik heb met veel verschillende mensen gesproken. De status van wereldspeelster overviel mij. Ik kreeg bijvoorbeeld veel mediaverzoeken. Er werd positief over mij geschreven, maar ik zag ook negatief nieuws over mezelf in de media. Daar moest ik mee leren omgaan. Op dat moment was ik vooral bezig met de verwachtingen van mensen en de media. En dat ging voor mijn gevoel ten koste van mijn plezier in het hockey. Ik was op dat moment 22 jaar en er was niet iemand die mij kon vertellen wat ik precies moest doen als je tot wereldspeelster van het jaar wordt uitgeroepen. Je moet dat ondergaan. Met de bondscoach Paul van Ass, mijn eigen coach bij Amsterdam, maar ook mijn familie kon ik hierover praten. Achteraf kan ik zeggen dat ik veel heb geleerd van deze periode. Het heeft bij mij nu een plek gekregen. Niemand pakt mij die titel meer af.”

EK Hockey 2023

Na het WK speelde Albers de FIH Pro league met Oranje. Ook dat toernooi werd winnend afgesloten. Het was het toernooi waarin Albers de druk van zich af probeerde te spelen. Toch was het EK Hockey afgelopen week misschien wel het eerste toernooi waarin Albers weer echt vrij kon hockeyen. Tijdens dit toernooi waren de dames meer dan een week samen. Er moest een Olympisch ticket verdiend worden. Iets waar Albers belangrijk voor kon zijn: ,,Voorafgaand aan dit toernooi zei ik: ‘ja, ik ga scoren’. Dat is gelukt. Maar misschien nog wel belangrijker: ik heb veel plezier gehad. Ik heb genoten. De sfeer in Duitsland was heel leuk. Hockey is daardoor weer voor mij op de kaart gezet. Ik ben echt in het toernooi gegroeid en heb mijn best gedaan voor het team. Ook dat is gelukt.”

Door Hans Hofstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *