Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje naar finale na zwaar gevecht tegen Belgische opponent

Duco Telgenkamp is de matchwinnaar in de wedstrijd tegen België.
Duco Telgenkamp is de matchwinnaar in de wedstrijd tegen België. Foto: Hans Bakker

De Oranje hockeyers hebben vandaag een zwaar bevochten halve finale gewonnen van België. Oranje had moeite in de eerste helft, maar werkte de vroeg achterstand knap weg. Duco Telgenkamp was de matchwinnaar en scoorde laat in de wedstrijd de winnende. Door de winst speelt Oranje zondag de finale.

Ze hadden het nog zo tegen elkaar gezegd: ‘De eerste vijf minuten van de wedstrijd zijn cruciaal’. Toch was het wederom raak. Niet voor Oranje, maar voor België. Met nog geen twee minuten op de klok was er een ongelofelijke dekkingsfout van Jonas de Geus die Oranje fataal werd. Van dichtbij kon via een tipbal Maurits Visser worden gepasseerd. De Geus zag er niet goed uit. De middenvelder stond achter zijn man en deed weinig moeite om doelpuntenmaker Felix Denayer van de bal te houden.

Jorrit Croon

Op schitterende wijze stopte Jorrit Croon een sleepcorner van Alexander Hendrickx in de zeventiende minuut van de wedstrijd. Op de doellijn stond Croon geparkeerd bij de linker paal. Net zoals in de FIH Pro League, toen stond Brinkman op die positie, lukte het Hendrickx niet om aan die kant te scoren. Later in de wedstrijd zal de Belg, die een aantal corners kreeg, balen van deze misser.

XXL Nutrition

Oranje had moeite om in de eerste helft het initiatief te nemen. De ploeg van Delmee stond veel op eigen helft. Het weinige balbezit dat er was, werd vrij gemakkelijk gestopt door België. Sterker nog, België bleef kansen krijgen. Wederom was het Hendrickx met een nieuwe sleep. Dit keer zat Visser er goed bij.

Het eerste wapenfeitje was er voor Oranje in de 27ste minuut. Een voorzet van Wortelboer ging net langs Koen Bijen. Hij wilde de bal in de goal tippen. De verschillen waren klein. België had een licht overwicht in de eerste helft.

Thijs van Dam in actie met Gauthier Boccard. Foto: Roel Ubels

Oranje komt terug

In de tweede helft zagen we een heel ander Oranje. Meteen werd de aanval gezocht. Jonas Geus pakte heel knap een bal af van de laatste Belgische verdediger. Eigenhandig zorgde hij voor de 1-1. De Geus herstelde op die manier zijn fout die hij maakte in de eerste helft.

Ook de 2-1 liet niet lang op zich wachten. Dit keer was het keeper Vincent Vanasch met een grote fout. Thierry Brinkman speelde de bal met zijn backhand. De bal leek houdbaar. Niet voor de Belgische keeper. De bal rolde tussen zijn legguards door. Het antwoord was enkele minuten later van België. Tijmen Reyenga speelde een dodelijke diagonale bal waar geen snelheid in zat. Een prooi voor België, die daarna de kans knap af maakte. Beide ploegen stonden weer gelijk.

De spanning steeg in het SparkassenPark stadion. Beide teams gingen voor de winst. Het was Oranje die daarin de gelukkig van de twee leek te worden. Met twee minuten op de klok was het Duco Telgenkamp met zijn vijfde van de wedstrijd. Een grote fout van Alexander Hendrickx werd meedogenloos afgestraft. Met zijn backhand vond de Oranje-spits de ruimte en scoorde hij. België probeerde het nog één keer. Dit lukte niet. Oranje won en gaat naar de finale die op zondag wordt gespeeld.

Oranje speelt op zondag de finale tegen Engeland. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden om 15.00 uur op NPO2.

1 gedachte over “Oranje naar finale na zwaar gevecht tegen Belgische opponent”

  1. Pingback: Speelschema en uitslagen EK Hockey 2023 - Hockey International

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *