Logo Hockey Connect geel oranje

Rechter stuurt ’illegale’ Indiase hockeytop naar huis

BHUBANESWAR Odisha Hockey Men's World Cup  
Press conference  hockey 2024
Foto: Dr. Narinder DHRUV BATRA
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
BHUBANESWAR Odisha Hockey Men's World Cup Press conference hockey 2024 Foto: Dr. Narinder DHRUV BATRA WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Het Indiase hockey is volop in beweging, hoewel dat niets te maken heeft met de prestaties van de nationale ploeg. In plaats daarvan wordt het management van het land dat de wereldwijde sport financiert met zijn sponsorgelden nu overgenomen door een bestuur dat is aangesteld door het Hooggerechtshof, dat naar verwachting de leiding zal geven aan gekozen officials voorafgaand aan het WK van 2023.

De ambtsdragers die de sport regeerden, zijn weggestuurd door een uitspraak van het Hooggerechtshof van Delhi dat de gekozen officials van Hockey India verwijderde nadat was opgemerkt dat deze vereniging de Nationale Sport Code had geschonden.

Het Hooggerechtshof van Delhi oordeelde dat de administratieve opzet van Hockey India onjuist en illegaal was, op een verzoekschrift ingediend door voormalig olympiër Aslam Sher Khan, die de benoeming van voormalig Hockey India-baas Narinder Batra tot president voor het leven van de organisatie had aangevochten.

XXL Nutrition

Batra, momenteel bezig aan zijn tweede termijn als president van de International Hockey Federation, bekleedt ook de gekozen positie als president van de Indian Olympic Association (IOA) en is lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het Hooggerechtshof van Delhi heeft Hockey India onder het bewind van een driekoppig comité van beheerders geplaatst, bestaande uit voormalig rechter van het Hooggerechtshof AR Dave, voormalig hoofdverkiezingscommissaris S.Y. Quraishi en de voormalig aanvoerder van het Indiase hockeyteam Zafar Iqbal.

Overhoop

De juridische kwestie die ertoe leidde dat de rechtbank een comité van beheerders aanstelde dat verantwoordelijk is voor Hockey India, was een uitvloeisel van het geschil in de IOA tussen Batra en secretaris-generaal Rajeev Mehta, die al lange tijd met elkaar overhoop liggen. Er was een golf van juridische petities tegen de statuten van de IOA, die de verkiezing van het Nationaal Olympisch Comité had vertraagd, waarin Batra zijn tweede termijn als IOA-president wilde veiligstellen. Voormalig Olympiër Khan, die lid was van het Indiase team dat het wereldkampioenschap van 1975 in Kuala Lumpur won, had vraagtekens gezet bij de nominatie van Batra voor de laatste IOA-verkiezing door Hockey India als president voor het leven.

Khan staat erom bekend dat hij als wisselspeler het veld opkwam in de laatste fase van de halve finale van het WK 1975 tegen Maleisië, toen zijn team op achterstand stond en wanhopig op zoek was naar een doelpunt. Dat kwam er twee minuten voor tijd, toen Khan uit een strafcorner de gelijkmaker produceerde. India won die halve finale tegen Maleisië met 3-2 door een doelpunt in de verlenging en versloeg daarna Pakistan met 2-1 in de finale om zo het WK te winnen.

Illegaal

Bij de Delhi High Court Bench of Justice oordeelden Najmi Wajiri en Swarana Kanta Sharma dat de administratieve opzet van Hockey India ’ten onrechte of illegaal was gevormd vanwege het levenslange presidentschap en levenslange leden’.

,,Het zou in het algemeen belang zijn dat de zaken in handen worden gelegd van een comité van beheerders’’, oordeelde de rechtbank, daarbij verwijzend naar een andere zaak van de All India Football Federation waarin het Hooggerechtshof slechts een week eerder een driekoppig bestuursorgaan had aangesteld. ,,De regering van India kan geen erkenning verlenen aan een nationale sportfederatie waarvan de statuten niet in overeenstemming zijn met de sportwet.’’

Het Hooggerechtshof oordeelde ook dat Elena Norman, CEO van Hockey India, geen positie in de Raad van Bestuur had kunnen bekleden die gelijkwaardig is aan die van de gekozen functionarissen. Naast haar functie in de Raad van Bestuur kon zij als medewerker blijven werken bij Hockey India.

,,De functies van levenslang president en levenslang lid zijn onwettig, net als de functie van CEO in het directiecomité. Deze posten worden geschrapt’’, aldus het gerechtelijk bevel. Het Hooggerechtshof zei dat alle verwijzingen naar Life President, Life Member en CEO in het directiecomité in de statuten van Hockey India moeten worden verwijderd.

,,Tot het moment dat dit in overeenstemming is gebracht met de Sports Code en zoals geïnterpreteerd door deze rechtbank, kunnen de zaken niet in handen worden gelaten van personen die geen legitimiteit hebben. Bij afwezigheid van een Directiecomité, gekozen volgens statuten die strikt in overeenstemming zijn met de Sports Code en de rechterlijke uitspraken, zouden de belangen van hockey, de ontwikkeling ervan en de gevoelens van de hockeyspelers, aspiranten en enthousiastelingen niet mogen lijden’’, aldus de Hoge Raad.

Geen kandidaat meer

De uitspraak van het Hooggerechtshof is een regelrechte blamage voor FIH-baas Batra, die sindsdien heeft aangekondigd dat hij zich niet kandidaat stelt voor een nieuwe termijn als president van de IOA. In plaats daarvan zal hij het grootste deel van zijn tijd besteden aan de zaken van de FIH die zijn aandacht nodig hebben in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024.

India, dat een groot deel van de inkomsten van de FIH draagt, zal het WK voor mannen organiseren in de oostelijke stad Bhubaneswar. Dit wordt het tweede opeenvolgende WK op dezelfde locatie, wat tot nu toe nog nooit is gebeurd. Het zal het derde WK voor mannen zijn dat sinds 2010 in India wordt gespeeld. Nadat New Delhi het WK 2010 had georganiseerd, vond in Den Haag een succesvol evenement plaats in 2014 voordat het toernooi terugkeerde naar India, het land waar ook de laatste drie wereldbekers voor junioren voor heren in New Delhi, Lucknow en Bhubaneswar werden gespeeld.

Tot die tijd zou de driekoppige commissie van door de rechtbank benoemde beheerders Hockey India regeren. De CoA, die nu de leiding heeft over Hockey India, heeft de vrijheid om alle passende regelingen te treffen voor het bestuur van hockey in India totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden op een manier die in overeenstemming is met de Nationale Sport Code.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *