Logo Hockey Connect geel oranje

Slordig Oranje vergeet om Italië van de mat te vegen

De Oranje dames winnen met ruime cijfers van Italië op het EK Hockey 2023.
De Oranje dames winnen met ruime cijfers van Italië op het EK Hockey 2023. Foto: Roel Ubels

Zoals verwacht hebben de Oranje dames ook de derde wedstrijd op het EK hockey gemakkelijk gewonnen. Oranje haalde uit, maar had graag meer doelpunten willen maken. Vooral de slordigheden van Italië, maar ook van Oranje vielen op. Italië leek niet beter te kunnen. Oranje wel, maar verzuimde om Italië van te mat te spelen.

Een stopfout van Frédérique matla bij de strafcorner. Een schot van Felice Albers waarbij haar bolle kant werd gebruikt. Niet veel later een foute aanvallende pass van Lisa Post. Ook Luna Fokke speelde slordig en schoot een voorzet pardoes over de achterlijn. Ook Freeke Moes was niet scherp en liep een bal over de achterlijn. Het is een korte samenvatting van de ‘hoogtepunten’ in kwart één. Met een 0-0 op het scorebord, gingen beide teams richting het tweede kwart. De 0-0 was allicht al een kleine overwinning voor Italië.

De Italiaanse dames verloren beide wedstrijden eerder in de poule en moesten met lichte tegenzin aantreden tegen de regerende Olympisch, Wereld en Europees kampioen. Tijdens de laatste ontmoeting tussen Oranje en Italië op het Wereldkampioenschap van 2018, wonnen de Oranje-dames met maar liefst 12-1. In die wedstrijd scoorde Matla tweemaal en Margot van Geffen één keer. Beiden waren vandaag ook weer van de partij.

XXL Nutrition
Ines Caruso is in de eerste helft de beste speelster van de wedstrijd. De Italiaanse keepster stopt meerdere pogingen van Oranje.
Ines Caruso is in de eerste helft de beste speelster van de wedstrijd. De Italiaanse keepster stopt meerdere pogingen van Oranje. Foto: Roel Ubels

Doelpunten vallen nu wel

In het tweede kwart was het na 22 seconden raak. Marijn Veen leek te scoren, maar kreeg een tik op haar stick. Strafbal. Met Matla achter de bal een garantie voor succes. De spits schoot feilloos de bal op de plank. Jansen (strafcorner) en Dicke (tip op de doellijn) scoorden nog voor rust, zodat beide teams met 3-0 richting de thee gingen. Nog steeds was het spel van Oranje erg matig, maar was Italië gewoonweg niet bij machte om hier iets tegen te doen.

In het derde kwart lag de vier nul ook alweer snel in de goal. Een domme actie van Dalla Vittoria werd goed verdedigd door Marijn Veen. De Italiaanse verdedigster hield de bal op de doellijn tegen, maar verdedigde de bal gek genoeg niet meteen weg. De spits van Oranje hoefde de bal alleen maar aan te raken.

De vijf nul werd gemaakt door Dicke. De spits was alert op een voorzet van Yibbi Jansen. Voor Dicke was het alweer haar derde doelpunt van dit toernooi, waarmee zij voor Oranje de meest scorende spits is. Alleen Yibbi Jansen scoorde meer. Zij heeft dit toernooi vier keer gescoord.

Twaalf interlands op rij scoorde Freeke Moes niet. Ook vandaag tegen Italië was de aanvalster niet trefzeker
Twaalf interlands op rij scoorde Freeke Moes niet. Ook vandaag tegen Italië was de aanvalster niet trefzeker. Foto: Roel Ubels

Josine Koning staat stil

Oranje bleef aanvallen. Italië kon ook in kwart vier niet van eigen helft komen. Het zorgde ervoor dat het publiek aan de zijde van keepster Josine Koning weinig actie aan hun zijde te zien kregen. Het was dat de temperatuur in het stadion van Mönchengladbach richting de 27 graden was gegaan, anders had de Oranje-goalie allicht koude spieren gekregen. De keepster die in de rust in de plaats kwam van Anne Veenendaal hoefde niet in actie te komen.

Bij vijf nul bleef het vandaag. Oranje won met ruime cijfers, maar zal toch niet met een tevreden gevoel terug kijken op de wedstrijd. De score had hoger kunnen zijn. Toch was Oranje de beste en won alle wedstrijden in de groep.

In de halve finale speelt Oranje tegen de nummer twee uit de andere poule. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit Engeland zijn. Alleen wanneer Duitsland later vanavond met ruime cijfers gaat verliezen van Ierland, zouden de Duitsers de mogelijke tegenstander kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *