Logo Hockey Connect geel oranje

Duco Telgenkamp helpt Oranje persoonlijk naar halve finale EK Hockey

Oranje

De Oranje-heren hebben zich herstelt van de grote nederlaag die het twee dagen geleden leed tegen Duitsland. Tegen Wales moest het winnen. Dit werd ook gedaan. Oranje liep uit naar een riante voorsprong. Vooral Duco Telgenkamp liet weer van zich horen. De jonge spits scoorde vroeg twee keer in de wedstrijd en hielp Oranje persoonlijk al vroeg op weg richting de halve finale van het EK Hockey.

Aanvoerder Thierry Brinkman was duidelijk vlak voor de wedstrijd. Vlak voor de wedstrijd schreeuwde hij nog één keer naar zijn teamgenoten: ‘De eerste vijf minuten zijn van ons. Daarna laten we het niet meer los’. Vol goede moed gingen de heren op weg naar een overwinning tegen Wales.

Telgenkamp scoort twee keer

Vijf minuten, dat had Nederland nodig om scherp te zijn. Want precies 5 minuten en 5 seconden had Oranje nodig om de score te openen. De eerste kans van de wedstrijd was een prooi voor EK-debutant Duco Telgenkamp. Een prachtige tip-in werd knap met zijn backhand aangeraakt. Oranje stond al op voorsprong.

XXL Nutrition

Ook op de tweede treffer hoefde Oranje niet lang te wachten. Ook de tweede kans van de wedstrijd was raak en wederom was het Telgenkamp die scoorde. Een individuele actie van de spits kwam bij zijn backhand terecht. Ook al was het schot niet precies, dwars door het midden, de poging ging er wel in. Door de poorten van de keeper zag de Oranje-spits zijn vierde doelpunt van het toernooi in de goal gaan.

Telgenkamp voorspelde al snel komt naar Oranje

Duco Telgenkamp lijkt na de poulefase alvast een voorsprong te gaan nemen als talent van het toernooi. De spits werd pas laat geselecteerd. Toch liet hij in een eerder interview met Hockey Connect in november 2022 al eens weten dat zijn ambities hoog waren. In dat interview zei hij het volgende: ,,De bondscoach heeft in een eerder stadium al laten weten voor het WK te kiezen uit spelers die meedoen in de Pro League. Op korte termijn zal Oranje dus niet haalbaar zijn. Wel is het mijn ultieme doel om dit zo snel mogelijk te bewerkstellingen. Met mijn gedrevenheid voor de sport, zal me dit gaan lukken. De keuze om mij te selecteren, daar heb ik geen controle over. Om die plek in Oranje uiteindelijk daadwerkelijk te halen, moet ik er zelf voor zorgen dat ik de allerbeste ben. En daar heb ik wél invloed op”. Nog geen half jaar later werd Telgenkamp dan ook daadwerkelijk geselecteerd.

Engeland schakelt Spanje uit
Eerder op de dag moesten de Engelsen het opnemen tegen Spanje. Beide teams maakten er een prachtig schouwspel van, waarin het spel op en neer golfde. Engeland moest winnen voor een plek bij de beste vier. Dit deden zij ook. Met 4-3 werd Spanje, die onder leiding staat van Max Caldas, verslagen. In de halve finale neemt Engeland het waarschijnlijk op tegen Duitsland. De Duitsers moeten dan later op de avond wel winnen van Frankrijk.

Aansluiting Wales

Na twintig minuten spelen was de aansluiting van Wales weer gemaakt. Een van de eerste kansen van de ploeg die eerder in het toernooi Duitsland al op gelijke hoogte hield, ging er in. Stephen Kelly raakte vlak voor keeper Visser een stuiterende bal aan, waardoor deze langs de keeper ging.

Oranje reageerde snel. Net zoals de gehele eerste helft bleef de ploeg aanvallen en kansen creëren. Koen Bijen maakte gebruik van een stopfout van Wales. Met zijn backhand sloeg de spits genadeloos toe. Voor Bijen zijn derde doelpunt dit toernooi.

In de tweede helft was het wederom Nederland die de beter van de twee was. Terrance Pieters kwam knap voor zijn man en scoorde van dichtbij de vierde. Vlak voor het vierde kwart schoot Thijs van Dam met zijn backhand de bal in de lange hoek. Half hoog verdween de bal in het zijnet. Oranje stond op een ruime voorsprong en kon het vierde kwart gebruiken om een en ander te gaan proberen.

Oranje loopt uit

Of het ook daadwerkelijk wat extra wilde gaan proberen, is de vraag. Wel werd nu elke kans omgetoverd tot een doelpunt. Eerst was het Jorrit Croon met een knappe turn en een doelpunt. Koen Bijen scoorde niet veel later de 7-1. De volgende kans was weer raak. Thierry Brinkman schoot een afgeketste bal van dichtbij in de goal. Na de 8-1 gingen de teugels losser. Keeper Derk Meijer mocht zijn eerste minuten op het toernooi maken en moest zowaar ook nog in actie komen. Wales probeerde het via een strafcorner. Meijer zat er goed bij. Meer zat er voor Wales niet in. Oranje won met ruime cijfers en gaat later op de avond zien wie de tegenstander in de halve finale wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *