Logo Hockey Connect geel oranje

Streep door Final8 van EHL

De opleving van het coronavirus eist z’n tol, ook in de hockeywereld. De Euro Hockey League en de European Hockey Federation hebben samen besloten een streep te zetten door de EHL Final8. Die zou half oktober worden afgewerkt in het Wagener Stadion in Amstelveen.

Onder een gelukkig gesternte staat die Final8 dus niet. Nadat eerder in Barcelona al de KO16 was afgewerkt, moest de climax tijdens de paasdagen volgen in Amstelveen. Haast overbodig te zeggen dat de lockdowns die veel landen troffen dat evenement al snel onmogelijk maakten. Vervolgens werd besloten uit te wijken naar het najaar. Zelfde plaats, zelfde teams, ander tijdstip. Maar ook dat blijkt nu dus geen soelaas te bieden. 

De beide organisatoren EHL en EHF komen eerder dan gepland met het oordeel dat er ook van 14 tot en met 18 oktober niet zal worden gespeeld en dat de EHL 2020 dus helemaal geen einde krijgt, maar de boeken in gaat als onvoltooid. Aanvankelijk was 1 september genoemd als de datum waarop een uiteindelijke beslissing zou worden genomen, maar dat besluit kwam dus al zo’n twee weken eerder. 

XXL Nutrition

Dat heeft, legt woordvoerder Stephen Findlater namens de EHL uit, alles te maken met de snel veranderende situatie als het gaat om corona. En dat die veranderingen niet ten goede zijn, mag duidelijk zijn. ,,Als we de huidige situatie bekijken en daarbij het potentiële verloop betrekken, dan was het noodzakelijk snel te beslissen en helderheid te verschaffen. Dat hebben we gedaan.’’

Moeite

Eenvoudig was die beslissing niet, vervolgt Findlater. ,,Dit kostte ons echt moeite. We hoopten de Europese hockeygemeenschap samen te brengen, en met elkaar deze editie van ’s werelds beste clubcompetitie te vieren. Maar het opleven van Covid-19 heeft de organisatie van zo’n vijfdaags evenement onmogelijk gemaakt. Waar we hoopten de zestien beste clubs van Europa te ontvangen – acht damesteams, acht herenteams – blijkt dat nu in de praktijk niet haalbaar. Elk land hanteert eigen regels en reisbeperkingen die het erg moeilijk maken voor zowel de EHL zelf als de deelnemende teams. Zoals het er nu uitziet was het niet mogelijk voor alle teams om naar Amsterdam te komen, en dat is precies wat we heel graag wilden vermijden.’’

Ook EHL-voorzitter Hans-Erik Tuijt betreurt het besluit de EHL stop te zetten. ,,Uiteindelijk bleek het gewoon te moeilijk dit evenement te houden in een veilige omgeving. Niettemin ben ik trots op alle moeite die onze stakeholders hebben gedaan in een poging dit toch te laten plaatsvinden. Zeker ABN AMROI moeten we bedanken voor hun steun. We kijken nu uit naar een nieuw evenement volgend jaar tijdens de Paasdagen.’’

EHF-president Marijke Fleuren denkt ook aan de vrijwilligers bij Amsterdam. ,,Zij waren zó enthousiast en hebben al hun energie gestopt in eerst het evenement van dit voorjaar en nu ook het toernooi van dit najaar. Bijzonder jammer dat zij niet de vruchten mogen plukken van hun inspanningen.’’

Drie evenementen

Het schrappen van de EHL van het seizoen 2019-2020 betekent ook dat Final16 van het seizoen 2020-2021 – ook gepland in oktober – niet kan doorgaan. Het gevolg is dat in het voorjaar van 2021 drie afzonderlijke evenementen worden gehouden: de EHL Final8 voor vrouwen, de EHL Final 12 voor mannen en de EHL Men’s Cup.

De KNHB maakte eerder al diverse scenario’s bekend als het gaat om het vergeven van de plaatsen voor de EHL. In het geval dat de editie van 2019-2020 helemaal niet zou worden uitgespeeld – zoals nu dus vaststaat – schuiven de vier dit jaar geplaatste teams (Bloemendaal en Kampong bij de mannen, Amsterdam en Den Bosch bij de dames) automatisch door naar de EHL van het seizoen 2020-2021. Daarin is bij de heren plaats voor een derde team. Dat ticket wordt vergeven aan Den Bosch. Die keuze is bepaald op basis van de stand van de hoofdklasse op 8 maart. Op dat moment bezette Den Bosch de tweede plaats achter koploper Bloemendaal.

De Final8 van de dames wordt gespeeld van 1 tot en met 5 april, de Final12 van de heren staat van 31 maart tot en met 5 april op de rol.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *