Logo Hockey Connect geel oranje

Annan ziet veerkrachtig Oranje

AUCKLAND - Sentinel Hockey World League final women
Match id 10292
02 NED v NZL (Pool A)
Foto: Alyson ANNAN Head Coach in the break
WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK
AUCKLAND - Sentinel Hockey World League final women Match id 10292 02 NED v NZL (Pool A) Foto: Alyson ANNAN Head Coach in the break WORLDSPORTPICS COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

De route van Oranje richting het wereldkampioenschap van volgend jaar is er vooralsnog eentje van experimenteren. Dat gaat bij bondscoach Alyson Annan hand in hand met debuteren. Ook in het tweede treffen voor de Pro League tegen België liet Annan weer speelsters hun eerste minuten in Oranje maken. Het ging niet ten koste van het resultaat: 3-1.

Nu de olympische campagne met succes is afgesloten, is er wat ruimte om nieuwe stappen te zetten naar in eerste instantie het WK – dat volgend jaar in de eerste weken van juli wordt gehouden in Amsterdam en het Spaanse Terrassa – en uiteindelijk natuurlijk de Spelen in Parijs, die al over drie jaar plaatshebben. Alyson Annan grijpt de FIH Pro League aan om dingen uit te proberen en nieuwe speelsters aan het werk te zien.

De ruimte daarvoor maakte de bondscoach zelf door de speelsters die in Tokio in actie kwamen de keuze te geven of ze willen spelen, of willen wachten tot na de jaarwisseling de voorbereiding op het WK echt gaat beginnen. Een aantal speelsters koos voor het laatste, en dat betekende dat begin november in Amsterdam Fiona Morgenstern, Pleun van der Plas en Tessa Clasener hun debuut mochten maken. Bij het eerdere treffen in oktober waren er eveneens drie debutanten: Marente Barentsen, Joosje Burg en Sabine Plönissen. Zo wordt de vijver waarin Annan kan vissen voor de nationale ploeg steeds groter, en dat kan richting de Spelen van Parijs nooit slecht zijn.

XXL Nutrition

Tegen de Belgische ploeg van voormalig Den Bosch-coach Raoul Ehren had dat alternatieve Oranje het toch lang moeilijker dan gedacht. Met het geblesseerd uitvallen van Eva de Goede en direct daarop een tegentreffer incasseerde de ploeg twee flinke tikken, die eenvoudig de inleiding hadden kunnen vormen tot erger. Maar het deels onervaren Oranje herpakte zich na de rust op bewonderenswaardige wijze. Drie treffers binnen pakweg acht minuten waren voldoende om België terug te wijzen. 

Positieve aspecten

Annan wenste na afloop vooral de nadruk te leggen op de positieve aspecten en niet te oordelen over de moeizame eerste helft. Daar was wat voor te zeggen. ,,De meiden hebben slechts twee dagen gehad in de voorbereiding om samen te trainen. Dat maakt het niet makkelijk een wedstrijd in te gaan, en ik vind dat ze het in de tweede helft uitstekend hebben opgepakt met drie goals en bij vlagen goed hockey’’, stelde Annan, die aan de zijkant nog de handen voor de ogen sloeg nadat Eva de Goede ongelukkig viel en geblesseerd bleef liggen.

Ook die tegenslag kwam Oranje te boven, en dat is alleen maar knap. Annan constateerde ook dat er niet zo bijster veel mis was met het spel van Oranje in die eerste helft. ,,We maakten het vooral onszelf moeilijk door de ballen niet goed in te spelen. Na de rust doen we dat wél goed en dan zie je dat het meteen anders loopt.’’

Voor Oranje breekt er nu een periode aan van werkelijke rust. De eerstvolgende wedstrijd staat pas in februari op de kalender, als India in de Pro League de tegenstander is. Die pauze komt ook Annan goed uit, verzuchtte ze. ,,Even geen hockey, maar gewoon wat rust nemen. Daar ben ik wel aan toe.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *