Logo Hockey Connect geel oranje

Oranje raast in tweede helft over Engeland heen en speelt vijfde EK finale op een rij

Felice Albers in actie tegen Engeland.

De Nederlandse dames staan voor de vijfde keer op rij in een EK finale. Engeland bood in de eerste helft goed partij. In de rust bleven beide ploegen op 0-0 staan. In de tweede helft ging het vrij gemakkelijk. Oranje scoorde er op los en won met ruime cijfers.

Vooraf was al bekend dat Josine Koning de hele wedstrijd onder de lat zou staan. Bondscoach Paul van Ass heeft er voor gekozen om de keepster de voorkeur te geven boven Anne Veenendaal. Laatst genoemde heeft het besluit sportief opgepakt, maar ziet geen mogelijkheid om de media hier over te spreken. De naam van Xan de Waard werd voor de wedstrijd door de EHF voor de wedstrijd genoemd. De international speelde vandaag voor Oranje haar 200ste interland. Meerdere bekende gezichten uit de Hoofdklasse dames zagen we vandaag bij Engeland in het veld staan. Lily Owsley, Hannah Martin en Flora Peel hebben in Nederland gespeeld.

Finaleticket

Met deze gegevens, gingen beide teams op jacht naar het finaleticket. De winnaar mag zaterdag gaan spelen tegen de winnaar van Duitsland tegen België. De Engelse dames imponeerden niet in de groep, maar leken wel een lastige tegenstander te zijn. In het eerste kwart zagen we Oranje met het meeste balbezit. Opvallend genoeg vonden de Oranje-dames vaak niet het eindstation. Veel foutieve ballen werden er gespeeld in de richting van de Engelse cirkel.

XXL Nutrition

In het tweede kwart kwam er meteen een kans. Een schot van Maria Verschoor werd vrij gemakkelijk gepakt door keepster Heesh. Ook Joosje Burg kreeg een grote kans. De spits schoof van dichtbij de bal naast de goal. Het was Maria Verschoor die ook bijna de goal van Engeland vond. Zij werd hardhandig afgestopt. Strafbal? Nee, de scheidsrechter gaf Oranje een strafcorner. Yibbi Jansen mocht haar eerste poging pushen. De specialiste schoot, maar helaas gevaarlijk. Een laatste kans was er voor Matla. Vlak voor de rust schoot zij van dichtbij naast.

Oranje scoort in de tweede helft er op los en wint met ruime cijfers van Engeland.
Oranje scoort in de tweede helft er op los en wint met ruime cijfers van Engeland. Foto: Roel Ubels

Doelpunten vallen

Terwijl alle hockeybobo’s ondertussen in de tweede helft een droog plekje gevonden hadden op de tribune die overdekt was, kwamen beide teams weer het veld op. Het gehele hockeybestuur van de KNHB was vandaag aanwezig om te kijken naar de Oranjedames.

Met deze hulp begonnen de Dames furieus. Corners volgden en bij de vierde poging was het raak. Yibbi Jansen sleepte haar poging in de goal. Ook de 2-0 liet niet lang op zich wachten. Pien Dicke zette goed door en schoot daarna knap in het dak van de goal. De ban was gebroken. Engeland kreeg een aantal kleine kansen, maar echt in actie hoefde Koning niet te komen. De 3-0 werd wederom gemaakt door Yibbi Jansen. Vanuit een nieuwe strafcorner liet zij keepster Heesh kansloos. Een hoogtepunt was de 4-0 van Matla. De spits schoot genadeloos hard de bal in de touwen.

Engeland was verslagen. Net zoals tegen Duitsland moest de Engelse ploeg toezien hoe zij op de slachtbank gingen. De 5-0 viel door Marijn Veen. Vrij simpel kon de spits vanaf de rand van de cirkel slaan. Jansen scoorde laat in de wedstrijd haar hattrick en tevens zesde doelpunt van het toernooi. Wederom was het haar corner die erin ging. Matla mocht haar tweede doelpunt van de wedsrijd maken. Van dichtbij kon zij de bal langs de keeper spelen. Oranje won ruim en plaatst zich voor de vijfde keer op rij voor de eindstrijd van het EK Hockey.

België won later op de avond van Duitsland. Zij spelen zaterdag de finale tegen Nederland om 14.45 uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *