Logo Hockey Connect geel oranje

Vissers onder de lat

Vissers

Of ze uniek zijn, is niet helemaal duidelijk. Dat ze bijzonder zijn, staat wél vast. Want hoe vaak zal je binnen één hockeygezin twéé keepers treffen, die ook nog eens allebei op het hoogste niveau spelen? Bij Bloemendaal kunnen ze er sinds kort over meepraten. Danique Visser verdedigt het doel bij de dames, terwijl haar oudere broer Maurits bij de heren onder de lat staat. En samen delen ze nog een hogere ambitie. Juist, dat ándere Oranje.

Maurits (25) en Danique (20) spelen ondertussen op het hoogste niveau van Nederland. 

Broer en zus zijn beide de sluitpost van het eerste van Bloemendaal. Staat de hele familie Visser onder de lat?

XXL Nutrition

Danique (20): ,,Het ging me goed af in de E-tjes. Ik werd zelfs eens keeper van de week. Toch hadden we op dat moment nog een roulatieschema. Uiteindelijk vond ik het zo leuk, dat ik vaste keeper werd.’’

Maurits (25): ,,We hebben allemaal een ander verhaal. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met keepen omdat ik het leuk vond om te duiken en te springen. Uiteindelijk moest ik kiezen tussen voetbal en hockey. Hockey vond ik toentertijd leuker dan voetbal, omdat de keeper zo’n mooi pak aan had.’’ 

Danique: ,,Mijn zussen staan niet op de goal. Sophie zie ik namelijk zelfs het goal uitrennen, wanneer er een schot op haar wordt gelost. Nienke zou wel kunnen keepen, maar vond zelf spelen uiteindelijk toch leuker. Mijn vader Gijs staat niet meer op doel. Vroeger heeft hij dat lange tijd wel gedaan, maar nu staat hij vaak achter het hek achter de goal. Hij heeft ons in de jeugd vaak aangemoedigd en geholpen.’’

Krijgen jullie van de rest van de familie veel feedback over de gespeelde wedstrijd?

Maurits: ,,We zitten op whatsapp in een familiegroep waar vaak de scores van de wedstrijd worden bijgehouden. Het is soms heel grappig om te lezen waar ze over schrijven.’’

Danique: ,,Ja, vaak houden ze de scores bij. Maar ook of we een foutje maken of juist een hele mooie redding hebben gemaakt.’’

Maurits: ,,Bij de meeste wedstrijden zijn onze familieleden vaak aanwezig. De sport hockey is een belangrijk onderdeel van ons leven.’’

Wat maakt jullie nou zo speciaal als keeper van het eerste van Bloemendaal?

Danique: ,,De weg naar het eerste ging erg snel. Toen ik nog in de B-jeugd zat, werd ik gebeld door voormalig coach Teun de Nooijer. Hij zocht een tweede keepster. Dit was het eerste moment dat ik al mocht ruiken aan het hoogste niveau.’’

Maurits: ,,Ik vond Danique al op jonge leeftijd heel bijzonder omdat ze veel rust uitstraalt op de goal. Ze staat goed gepositioneerd op de lijn. Laat de bal maar lekker op haar afkomen, daar heeft ze uiteindelijk geen enkele moeite mee. Daarnaast vind ik haar ijzersterk in de coaching. Met weinig moeite zet ze op jonge leeftijd al de hele verdediging neer. Ze was al jong heel volwassen als keepster.’’ 

Danique: ,,We zijn als keepers heel vergelijkbaar. Moeite om het spel te begrijpen hebben we niet. Daarnaast zijn we beiden heel analytisch en rustig in de goal. Maurits zie ik als een van de meest stabiele keepers van Nederland. Hij maakt in een wedstrijd nooit echt grote fouten, zakt nooit door een ondergrens.’’

Maurits: ,,Ik zie ’Nikki’ zeker als een keepster die uiteindelijk Oranje kan halen. Na haar grote blessure vorig seizoen aan haar hamstring, kwam ze al snel terug op haar oude niveau.’’

Danique: ,,Wat Maurits extra bijzonder maakt, is hoe gestructureerd hij is in het dagelijks leven. Ik ken niemand die zijn week zo goed kan plannen als hij.’’ 

Maurits: ,,Haha, Danique is ongeveer het tegenovergestelde van mijzelf. Zij is heel chaotisch. Gelukkig zie ik wel dat ze de laatste tijd hier beter in geworden is.’’

Welke keuzes maken jullie omtrent de aankoop van nieuwe keepersmaterialen?

Danique: ,,Ik heb eigenlijk altijd met met OBO gespeeld. Net zoals Maurits. Toch ben ik iets minder kritisch in de keuze dan Maurits. Hij is heel hard bezig om zijn spullen verder te ontwikkelen.’’

Maurits: ,,Ik zit hier nu met twee gebroken teennagels. Mijn teamgenoten kunnen soms zo hard slaan, dat de materialen het niet aankunnen. Gelukkig werk ik veel samen met de jongens van OBO. Samen zijn we bezig om de materialen verder te ontwikkelen.’’

Danique: ,,Je voelt bij sommige keepersspullen meteen al aan wanneer het geschikt is. Sommige materialen zijn dunner, hierbij weet je dat je na een aantal maanden keepen alweer je spullen moet ruilen.’’

Maurits: ,,Het moet bij aankoop gewoon meteen goed zitten. Daarnaast moeten de materialen natuurlijk beschermen. De klompen van OBO zijn de laatste jaren zo goed doorontwikkeld. Zij hebben veel aandacht besteed aan de vorm. Het verplaatsen van gewicht naar bijvoorbeeld de binnenkant van de klomp, gaf uiteindelijk meer bescherming met het schoppen van de bal.’’

Heb je als een keeper vaak pijn?

Danique: ,,Je krijgt vaak ballen op je arm of been. Dit doet natuurlijk erg veel pijn. Ik kom vaak thuis met blauwe plekken.’’

Maurits: ,,Ik ervaar hetzelfde als Danique. Soms moet ik daarin gewoon echt harder worden. Ik vind het namelijk echt onnodig dat je teamgenoten blindelings op een korte afstand op een keeper schieten. Die jongens slaan zo hard, dat ze je bijna kunnen ‘vermoorden’. Ze slaan je dan bijna doormidden. De ballen op je borst, armen en benen doen uiteindelijk de meeste pijn.’’

Danique: ,,Ik krijg best veel ballen op mijn hoofd. Gek genoeg heb ik hier dan toch het minste last van. Soms krijg je wel een deuk in je vizier, maar voor de rest valt het best mee.’’

Kan je met je familie eigenlijk nog wel op vakantie met een vol hockeyprogramma?

Maurits: ,,We zien elkaar nog best wel veel, omdat we een hecht gezin zijn. Vaak eten we een avondje samen in Heemstede waar onze ouders wonen.’’

Danique: ,,Ook gaan we eigenlijk elk jaar samen op vakantie. In de zomervakantie gaan we vaak naar Spanje, in de winter gaan we meestal skiën in Oostenrijk.’’

Maurits: ,,Onze moeder is echt van hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ze nodigt het liefst iedereen uit.’’ 

Danique: ,,Het gevaar om tijdens de wintersport een zware blessure op te lopen is er natuurlijk wel, maar uiteindelijk is het voor mijn coach helemaal geen enkel probleem als je naar de sneeuw gaat.’’

Maurits: ,,Vorig jaar heb ik weleens een discussie gehad met iemand uit mijn team van Oranje. Hij vroeg zich af of het wel verstandig was om te gaan skiën met de Olympische Spelen op komst. Ik vind dat je prima kan skiën, als je maar geen onnodige risico’s neemt. Ik ga echt geen backflips op mijn ski’s maken.’’

Zijn jullie al beiden met Oranje bezig?

Maurits: ,,Op dit moment zit ik al bij de selectie van Oranje. We hebben met Oranje veel extra hockey -en krachttrainingen naast de trainingen van Bloemendaal.’’

Danique: ,,Ik ben natuurlijk nog ietsje jonger dan Maurits. Op dit moment ben ik blij dat ik bij Bloemendaal in de goal sta. Het geeft me zoveel voldoening dat ik elke zondag weer mag keepen. Natuurlijk zou ik het heel leuk vinden als ik ooit de uitnodiging voor Oranje mag krijgen.’’

Maurits: ,,De euforie die je samen met je maatjes op zondag kan vieren, is fantastisch. Het zou natuurlijk geweldig zijn als je dit ook eens op een groot toernooi mag meemaken. Het zou uiteindelijk heel leuk zijn als we samen op de Olympische Spelen in Parijs 2024 bij Oranje op de goal staan.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *