Hockey Magazine

dinsdag, april 22, 2025

Top 5 deze week

spot_img

Ondernemen binnen de hockeysport – HockeyWerkt


Bowie van der Schoot, directeur en mede-eigenaar HockeyWerk legt passievol uit wat hem bezig houdt. Foto: Bram Belloni

Bowie, wat doe jij en wat doet HockeyWerkt precies?

,,Ik ben directeur en mede-eigenaar van HockeyWerkt. In ons hoofdkantoor huizen nog 5 andere bedrijven: Voetbalsupport, Jobinvest, Swim Essentials, Talentrix en The First Steps. Dat is heel fijn, want we delen veel met elkaar en hebben onder andere dezelfde salarisadministratie. HockeyWerkt ondersteunt verenigingen bij vraagstukken en levert op die manier een bijdrage aan de Nederlandse hockeysport.”

Hoe is het bedrijf ontstaan?

,,Het concept kwam oorspronkelijk vanuit een opdracht van een uitzendbureau. Zij vroegen om een netwerkactiviteit na het werk. In de praktijk werd dit een leuke hockeytraining gevolgd door een hapje en drankje, waar verschillende bedrijven bij aansloten. Vanuit deze positie kregen we de eerste vragen of onze trainers ook op andere momenten beschikbaar waren om trainingen te verzorgen. Dat verklaart meteen de naam. Clubs bleken grote behoefte aan professionalisering te hebben en wij (vooral de toenmalige directeur Jeroen Lambooij) zagen het gat in de markt. Zo zijn we gestart met het succesvolle Kabouterhockey van 3,5 t/m 6 jaar. Daarmee helpen we verenigingen met een leuk hockeyaanbod voor de jongsten en geven we op aandacht aan de werving van nieuwe leden. Maar de behoeftevraag naar trainers binnen andere doelgroepen bij de clubs groeide mee. Meer en meer konden we verenigingen helpen met het aanvullen van hun trainerstekorten.” 


Impressie HockeyWerkt BV kantoor met Bowie van der Schoot, directeur en mede-eigenaar HockeyWerk. Foto:  Bram Belloni

Er is bij sommigen een beeldvorming dat HockeyWerkt een soort uitzendbureau voor hockeytrainers is, klopt dat?

,,Nee. Wij doen niet aan het lukraak detacheren van trainers. Alles behalve dat, wij gaan echt verder. Ten eerste zijn we allemaal sportminded, fanatieke hockeyers, die het belang van de verenigingsstructuur kennen, erkennen en graag willen ondersteunen. We willen ook de verenigingsliefde behouden. Veel HockeyWerkt trainers zijn tegelijkertijd vrijwilligers bij hun eigen cluppie, maar wij vinden dat zij ook een leuke bijbaan verdienen en die kunnen ze bij ons hebben.”

De sympathieke Brabander heeft bij HockeyWerkt een commerciële functie, maar is ook geloofwaardig (doet wat hij zegt en zegt wat hij doet) wanneer we vragen of hij zelf vrijwilliger is op zijn eigen vereniging.

,,Jazeker! Ik speel zelf nog steeds bij SMHC de Hopbel. Daar heb ik ook altijd training en coaching verzorgd en ben ik tegenwoordig veel met het technisch beleid bezig. Het kost allemaal tijd, maar dat heb ik er graag voor over.”


Impressie HockeyWerkt BV kantoor met Bowie van der Schoot, directeur en mede-eigenaar HockeyWerk. Foto: Bram Belloni

Jij bent nu dus sinds kort de baas, maar hoe ziet het bedrijf er verder uit qua bezetting? 

,,We zijn met zo’n 20 mensen op kantoor hier in Den Bosch en hebben een aantal decentrale regioteams van 2 tot 4 personen. Die werven, selecteren en plannen voor onze trainers in de regio. We hebben daarnaast meer dan 230 trainers die voor ons werken. We zijn en blijven een jong, dynamisch bedrijf en dat eist veel flexibiliteit van ons personeel. We zoeken hier eigenlijk allemaal dingen uit die we zelf ook leuk vinden. Daarmee hebben we een jonge enthousiaste groep mensen die ook verbindend op het veld zijn.”

En bij wat voor soort clubs zijn jullie trainers actief? Want grote verenigingen met een groot technisch kader hebben toch hun eigen (trainers)opleidingen?

,,Dat is heel gevarieerd. Hoe groot of klein een club ook is, er blijven veel jonge mensen die snel overladen worden, maar er uiteindelijk vaak alleen voorstaan. Natuurlijk zijn we veel bij kleinere clubs actief, want daar is de behoefte aan ‘veldkennis’ vaak groter. Maar we zijn bijvoorbeeld ook actief bij BHBC Breda; dat is bepaald geen kleintje. In Breda draaien we met 3 man personeel: eentje woont alle verenigingsbijeenkomsten en vergaderingen bij, en twee coördineren de trainingen.’’ 

Dus jullie visie staat boven het binnen hengelen van zoveel mogelijk grote clubs? 

,,Absoluut, we willen graag de hockeysport laten groeien, maar dan wel op alle niveaus. We hebben ook trainers die training geven op landelijk niveau, maar voor ons gaat het erom dat iedere hockeyer de juiste en voldoende aandacht krijgt. Dat de hockeysport gezond blijft en iedereen gemotiveerd om een leven lang te blijven hockeyen. Vergeet ook niet dat er meer en meer seniorenteams zijn die behoefte hebben aan een goede trainer. Daarnaast zien we veel jong seniorenteams die aan hun lot overgelaten worden. We leveren niet alleen trainers. Juist willen we met clubs in gesprek gaan om te luisteren, adviseren en mee te denken met de vele vraagstukken die er vaak zijn bij de verenigingen.” 

Bowie van der Schoot in de HockeyWerkt “arena” 

Jij bent heel positief gestemd en enthousiast over alles wat jullie doen, maar wat zijn de pijnpunten, uitdagingen en bedreigingen voor jullie bedrijf?

,,Ha ja, die zijn er zeker. Corona was een recent voorbeeld. Toen moesten we ons heel erg flexibel opstellen en ‘out of the box’ denken. We zijn een commerciële dienstverlener, dus als er bij een vereniging een bestuurswissel plaatsvindt bijvoorbeeld, is het natuurlijk hun goed recht om een samenwerking te evalueren. Dat gaat soms gepaard met kwaliteitsverlies. Het is en blijft daarnaast seizoensgebonden werk (minder dan 25 weken) waar de overhead vrolijk doorgaat. Daar hebben we ook mee te maken. De eerste jaren betekende dit voor ons groente plukken in de zomervakanties of vuilnisbakken legen. Tevens zijn er de normale zaken waarmee alle werkgevers te maken hebben, zoals ziektes, werknemers die ook student zijn of mensen die afhaken. Je bent daarin als werkgever elke keer op zoek naar de juiste balans. Tot op heden lukt het allemaal en dat is vooral te danken aan onze creativiteit en flexibiliteit. Dat is alleen mogelijk door een jonge workforce met mensen die bereid zijn om ook ‘s avonds overuren te maken. Strategisch gezien zijn er nog veel meer uitdagingen: hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat het kwalitatief matcht tussen trainer, club en teams. Daarnaast hebben we extreem drukke en stressvolle peak-periodes. We hebben wel eens een situatie gehad dat we met een week te gaan, nog maar 60% bezetting hadden staan. Soms kunnen we niet doen wat we willen en er zijn uiteraard ook mensen die ons buiten de deur houden. Anderzijds moeten wij wel eens nee zeggen. Wij moeten er immers voor zorgen dat we aan alle verwachtingen weten te voldoen. Soms moeten we die zelfs wat temperen.”

De trend is, ook in de hockeysport, dat er steeds meer variabelen ontstaan om te blijven voldoen aan de behoeftevraag. Hoe denkt HockeyWerkt daarin mee te bewegen?

,,Goede vraag. Ik denk dat we relevant blijven door inhoudelijk sterk te blijven. Daarnaast is het belangrijk dat we een prettige werkgever zijn en blijven. Ik ben van mening dat we daardoor goede mensen in de hockeysport houden. De behoefte aan collega’s is groot en veel clubs hebben zelf geen blik goede trainers dat ze open kunnen trekken. Dat zal voorlopig wel zo blijven. Wij kunnen door de actieve verbinding met de clubs continuïteit bieden als het gaat om het opstellen, uitwerken en uitvoeren van een gedegen plan. Wij verwachten dit te kunnen blijven doen. Daarmee zijn clubs niet meer direct afhankelijk van die individuele ZZP-er of broodtrainer die na 2 jaar weer vertrekt. Boven alles willen wij relevant zijn door de focus op plezier te blijven houden. Topsport is belangrijk en mooi, maar een leven lang bewegen is essentieel. Juist voor de motorisch minder sterke hockeyers is aandacht belangrijk.”

Als we kijken naar de toekomst waar liggen voor jullie dan de kansen?

,,Werving van nieuwe leden begint bij het Kabouterhockey. Dus wij denken dat hier veel mogelijkheden liggen en het belang van die doelgroep steeds groter wordt. Wij zien ook veel kansen in samenwerkingen met instanties als het Jeugdsportfonds om de drempel te gaan hockeyen te verlagen, ook los van je financiële situatie. Daarnaast zien we veel toekomst in het samenwerken met gemeentes en clubs om het sportaanbod breder te trekken. Maar onze corebusiness zullen we nooit vergeten. Het geeft ons veel voldoening om te weten dat de O18-3’s en de O16 7’s op ons kunnen rekenen. Wij zijn marketingtechnisch heel open-minded en hebben daardoor al mooie en succesvolle dingen kunnen doen met bijvoorbeeld Indian Maharadja en Swim Essentials.”


Impressie HockeyWerkt BV kantoor met Bowie van der Schoot, directeur en mede-eigenaar HockeyWerk. Foto:  Bram Belloni

En over 10 jaar, waar staan jullie dan?

,,We werken nu met 70 clubs… in de komende 10 jaar zou ik graag naar 120 verenigingen willen groeien, als de capaciteit dit toelaat.”

Jij lijkt een ‘hands on’ leidinggevende, is dat ook zo?

,,Dat zie je goed. Ik begeef me graag onder de collega’s en geef net zo goed training bij de B6 of de trimmers als dit nodig is.”

Tot slot: Cijfers zijn altijd mooi, kun je een kleine cijfermatige opsomming geven van HockeyWerkt?

,,Jazeker, waar zal ik beginnen:

– Per jaar bereiken we 40.000 mensen. 

– Zo’n 20.000 hockeyers per jaar krijgen training van onze trainers.

– We werken met 20 man personeel op kantoor.

– We zijn heel erg trots dat er meer dan 220 actieve trainers op de velden staan in een HockeyWerkt jas.

– We zijn actief bij 70 hockeyclubs

– We leveren aan 10 BSO organisaties & 2 bassischolen sportpersoneel”

Populaire Artikelen