Logo Hockey Connect geel oranje

Verdediger Justen Blok zet vraagtekens bij vorm Nederlands elftal

Foto: Roel Ubels
Foto: Roel Ubels

Twee jaar geleden stond hij voor het eerst op het EK hockey. In 2021 won Justen Blok voor het eerst de Europese titel. In 2023 gaat hij op herhaling. In Mönchengladbach verdedigt Oranje de titel. Geen gemakkelijke klus. Onder andere Duitsland, België, Engeland en Spanje jagen op de felbegeerde Europese titel. Een grote uitdaging, iets waar de nog jonge Blok naar uit kijkt.

Hij heeft nog maar 47 interlands achter zijn naam staan. Toch is de 22-jarige Justen Blok niet meer weg te denken uit de defensie van Oranje. In 2021 won Oranje goud op het EK. Voor Blok was het meteen zijn eerste grote prijs. Bij de Olympische Spelen in datzelfde jaar greep Oranje naast de prijzen. In 2023 pakte Blok opnieuw een prijs. In India won Oranje de bronzen medaille. De ijzersterke verdediger staat in het hart van de defensie en lijkt ondanks zijn jonge leeftijd, nu al een belangrijke ervaring mee te brengen.

Strijd tussen vijf landen

XXL Nutrition

Oranje is titelverdediger en lijkt door de winst in de FIH Pro League een belangrijke titelkandidaat te zijn. Makkelijk zal het niet worden. De beste acht Europese landen nemen het in twee poules tegen elkaar op. De beste vier uit deze poules spelen daarna in de kruisfinales tegen elkaar. ,,Ik zie naast onszelf, nog vier landen die met de Europese titel aan de haal kunnen gaan. Wereldkampioen Duitsland en België zijn wat mij betreft kandidaten die ook een goede kans op de titel hebben. Ook zie ik Spanje en Engeland als geduchte concurrenten. Daarnaast denk ik ook niet dat we Frankrijk mogen onderschatten. Dat is een listige ploeg. We spelen sowieso één of twee ‘knallers’ in de poule”, aldus Blok.

Bekijk hier ook de wedstrijden die door de NOS live worden uitgezonden

Rust

Tijdens de laatste training van Oranje zagen we de verdediger vooral in de laatste linie de bal van links naar rechts verplaatsen. Met harde en vooral strakke passes, was Blok een belangrijke waarde. Tot de blessure van Hoedemakers, was het vooral genieten van het spel van de jonge verdediger. Niet alleen zijn passes zijn een belangrijke eigenschap. De rust die de verdediger over brengt op zijn team, kan een belangrijke extra kracht zijn in de ontmoetingen met de toplanden: ,,Extra zenuwachtig omdat er bijvoorbeeld een sterke Duitse spits zoals Timm Herzbruch tegenover mij staat, heb ik niet. Ook de jongelingen die België dit keer mee neemt naar het EK, zal mij niet per se verontrusten. Ik vind het vooral leuk om tegen topspelers te mogen spelen. De fysieke duels die België tegen ons probeerde te spelen in de laatste wedstrijden van de Pro League, maken mij niet gek. Rust, overzicht en tactisch inzicht. Dat zijn denk ik belangrijke eigenschappen die ik bezit en die ik op dit EK Hockey ga laten zien”.

Vraagtekens bij vorm

Veel wisselende samenstellingen. Daar moesten de Oranje-spelers van Jeroen Delmee afgelopen jaar mee dealen. De bondscoach koos niet alleen voor verschillende systemen, maar ook voor verschillende spelers. Tot het laatste moment koos Delmee ervoor om veel spelers de kans te geven om mee te laten spelen. Voor Blok was dit niet altijd makkelijk. Het vinden van de juiste vorm, doordat er eigenlijk nooit met de EK-selectie een wedstrijd werd gespeeld, was lastig te vinden: ,,Weinig hebben we als EK-groep samen getraind na de winst in de FIH Pro League in België. Na die wedstrijden zijn we op vakantie geweest. Uiteindelijk gingen we daarna met een best grote groep afgelopen maand naar Spanje voor het 4-landen toernooi. We werden vierde en laatste. Naar mijn idee gaf dat toen niet helemaal goed aan hoe onze vorm ‘echt’ is. We hebben de afgelopen 2,5 week goed getraind. Toch hebben we nu geen oefenwedstrijd gespeeld met de huidige EK-selectie.. Het is voor mij daarom ook de vraag hoe we ervoor staan. Ik denk goed. Iedereen is fit en het niveau op de trainingen is hoog. Het EK mag van mij gaan beginnen”.

Door: Hans Hofstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *